top of page

Prizonier in mecanismele de adaptare

Soluții și idei practice de identificare a Mecanismelor de Coping

 

Suntem jucători într-un joc pe care nu-l înțelegem. Cea mai mare parte a gândirii noastre este departe de conștientizare. Acum cincizeci de ani, oamenii ar fi putut presupune că suntem căpitanii propriilor noastre nave, dar, de fapt, comportamentul nostru este adesea alterat de context în moduri pe care nu le putem vedea. Tendințele noastre ne determină frecvent să ne dorim lucruri greșite. Percepțiile și amintirile noastre sunt alunecoase, mai ales despre propriile stări mentale. Liberul nostru arbitru este limitat. Avem mult mai puțin control asupra noastră decât credeam. "


Sursa: Fragment preluat din New York Times, de David Brooks

 

A face față unei emoții (tristețe, singurătate, ură, agresivitate, resemnare etc), înseamnă a face o modificare mental, emoțional sau fizic, pentru a gestiona sau a ne adaptata la acel ceva ce provoacă stres. Un mecanism de coping este un proces care ne face adaptarea la stres mai lină.

Câteva exemple de mecanisme de coping sunt: comportamente de dependență (mâncatul excesiv, băutura, fumatul etc), jocul de noroc, negarea, umorul, atacul, evitarea, supracompensarea, umilința, auto-blamarea, evitarea, disocierea, focalizarea pozitivă sau negativă, evadarea în filme, cărți sau imaginație, intelectualizarea , deconectarea, adormirea, agresivitatea pasivă, reprimarea.



Stresul este o problema serioasă pe care o trăim în aceste zile. O ființă umană nu poate prospera într-o atmosferă de stres excesiv. Când o persoană intră într-o stare de suferință, starea de bine se diminuează. Așadar, este să ne dorim schimbarea situației dureroase cât de repede.

Nevoia ființei umane este de a evita durerea. Cum majoritatea dintre noi suntem pradă ale acestor dependențe, ne ia adesea ani înainte să vedem prețul pe care îl plătim pentru dependența noastră. Doar în situații critice, începem sa ne chestionăm sa ne trezim. Conștientizarea este necesară pentru a ne da seama că mecanismul de coping este o problemă care ne rănește pe noi și pe oamenii din jurul nostru.


Iată câteva tehnici menite să ajute în descoperirea și vindecarea mecanismelor de coping dezadaptative.


  • Fii curios, încearcă să revii la durerea inițială pentru a înțelege.

Știu că nu sună tocmai ușor.

Pentru a produce o eliberare de obiceiul ce nu servește pe termen lung este necesar să te uiți in primul rând la ce anume a dat naștere acelui mecanism.

În realitate, durerea nu este deloc o amenințare la adresa vieții noastre. Putem să o considerăm un mecanism de feedback. Ne dă informații despre mediu, despre cum ne simțim, astfel încât să putem facem schimbările necesare pentru a ne regăsi buna stare.

Disconfortul resimțit în urma conștientizării cauzei ce produce durere, nu este permanent. Nu vă veți bloca in acel loc negru și nedorit, sentimentele „negative” persistă doar dacă noi opunem rezistentă și ne luptăm cu mintea. Dacă durerea este abordată deschis cu compasiune si curiozitate, rezistența scade.

Continuarea mecanismelor de coping dezadaptative nu ajută la elucidarea realei probleme. Astfel, nu vei putea lua niciodată măsurile potrivite pentru a te vindeca de durerea care adoptă aceste comportamente de coping.

Dacă dorești să faci o schimbare de lungă durată și să vindeci durerea este necesar să te uiți de unde aceasta provine.


  • Observă ce te face să te simți mai bine.

Fă o listă cu ceea ce te face să te simți mai bine in momentele de stres sau plictiseală.

Cum reușești să treci peste suferință?

Ce faci mai exact?

Cum ar putea aceste lucruri să fie mecanisme dezadaptative?

Ce dezavantaje există când recurgi la aceste mecanisme pentru a te simți mai bine?

Ce avantaje există?

Făcând acest exercițiu, putem deveni conștienți de unele dintre mecanismele noastre de coping. De asemenea, ne deschidem mintea suficient de larg pentru a vedea partea mai întunecată din strategiile noastre.

Procedând astfel, este mai puțin probabil să cădem inconștienți obiceiului nedorit. Decât să fim folosiți, putem la început sa alegem sa folosim mecanismele de adaptare înțelegând și analizând partea benefică pe care o are in proces.

Conștientizarea, este agentul principal pentru schimbare.


  • Fii conștient de ce faci alegerile pe care le faci

Este important să devii conștient când te angajezi într-un mecanism de coping . Mai bine alegi să o faci conștient decât să o faci în mod inconștient.

Acest lucru poate suna ciudat, dar libertatea de alegere este cu adevărat importantă in acest proces de conștientizare si de schimbare a mecanismelor dezadaptative .

După exersarea acestui lucru de câteva ori, poți să simți pe deplin acea libertate de alegere

( de ex: aleg să fumez pentru a îmi liniști mintea) , poți încerca să alegi un mecanism de coping care ar putea fi mai benefic. ( ex: aleg să fac un dus rece pentru a îmi liniști mintea și a fi mai prezent în corp).


Reține, durerea nu este o amenințare.

În schimb, este un mecanism de feedback care ne alertează.

Ar fi mai bine să o explorăm în mod proactiv, să găsim opțiuni sănătoase pentru transformarea amenințării reale. Decât să găsim orice cale pentru a scăpa de durere prin nenumărate mecanisme de coping.

Într-un final, dacă trăim o viață în care tot ceea ce facem este să facem față durerii, nu se poate numi viața, vindecarea trebuie să se producă.

Aceste mecanisme țin la distanță atât riscul unei noi dureri, cât și șansele de a avea o viața cu adevărat fericită.


Comments


bottom of page